Ik ben een groot fan van het programma “kopen zonder kijken.” Een programma waar stellen en/of familie’s de zoektocht en aankoop van hun nieuwe woning uit handen geven. De huizenmarkt is oververhit, maar toch hebben de deelnemers vaak hoge eisen en wensen: jaren dertig woning, visgraat vloer, minimaal 3 slaapkamers, hoekwoning, tuin op het zuiden, eigen oprijlaan, nieuwe keuken, en ga zo maar door. De vraag die eigenlijk nooit bij ze opkomt is: “Is dit wel realistisch op deze woningmarkt?” En daarom gaat de zoektocht altijd stroef en lukt het deelnemers niet zelf om een huis te kopen.
Waarom ik zo’n fan ben van dit programma? Hoe belachelijke eisen deelnemers ook stellen, hoe erge oogkleppen ze ook op hebben, uiteindelijk lukt het om een passend huis te vinden dat voldoet aan hun wensen en eisen. Maar hier is het een en ander wel voor nodig.
Daarom heeft het programma sinds 2 seizoenen de “concessie klok” geïntroduceerd. Mocht er binnen een x aantal dagen geen huis gevonden worden n.a.v. hun eisen en wensen dan moeten de deelnemers concessies doen. Door middel van een goed gesprek, inzien hoe de markt in elkaar zit gaan de oogkleppen af en worden er concessies gedaan. Met als resultaat? Een prachtig huis, perfect ingericht en blije koppies.
Toen ik dit programma voor de 100ste keer zat te kijken, viel opeens bij mij het kwartje. De link naar recruitment is eigenlijk zo gelegd. Want hoe vaak hebben wij eigenlijk gesprekken met hiring managers over het gestelde profiel? Dat wat ze zoeken gewoon niet haalbaar is in deze oververhitte arbeidsmarkt? Dat ze echt hun wensen en eisen moeten herzien en zelf moeten gaan investeren in hun kandidaten. Waar een huis verbouwd kan worden, kan je een kandidaat opleidingen en trainingen aanbieden zodat ze wel voldoen aan jouw wensen en eisen.
Wat ik ga doen? De concessieklok in mijn recruitment proces inbrengen! Wil een hiring manager niet afzien van de wensen en eisen? Prima, hij krijgt een x aantal dagen en mocht er dan niet de perfecte kandidaat tussen zitten dan gaan we het profiel herzien. En gaan we kijken hoe we de perfecte kandidaat zelf kunnen creëren! Want voor zover ik weet, bestaat het schaap met 5 poten nog steeds niet ;-)!
Ga jij hem ook toepassen? Ben benieuwd!