Ontdek de 10 voordelen van een vacature intake!

Vacature intake

In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van de juiste kandidaat een uitdaging, alsof je een speld in een hooiberg zoekt. Daarbij wil de kandidaat tegenwoordig veel meer weten voordat ze de stap maken naar een nieuwe uitdaging. Het is dus van belang dat je goed op de hoogte bent van jouw openstaande rol om de juiste kandidaat te verleiden. Hierbij is een goede vacature intake van cruciaal belang.In deze blog neem ik je graag mee waarom je een vacature intake moet voeren en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is een vacature intake?

Een vacature intake is voor mij een cruciale stap in het wervingsproces. Het is niet zomaar een gesprek met je hiring manager. Het is het gesprek waarin ik met mijn hiring manager en andere belanghebbende in gesprek ga om de kern van een openstaande functie te doorgronden. In te zoomen op de vereisten, verantwoordelijkheden en verwachtingen, het maken van afspraken wat een fundament legt voor een succesvolle zoektocht naar de juiste kandidaat.

Tijdens dit gesprek gaat het niet alleen om het afvinken van een lijst met vaardigheden. Het gaat veel verder dan dat. We bespreken de bedrijfscultuur, de dynamiek van het team en elk belangrijk detail die van invloed kan zijn op de perfecte match. Het draait allemaal om het begrijpen van de kleinere details, de specifieke eigenschappen die cruciaal zijn voor het succes in de rol.

Met de inzichten die ik tijdens de vacature intake op doe, kan ik mijn aanpak verfijnen en gerichter zoeken. Maar ook kan ik de rol en de organisatie nog beter verkopen aan de kandidaat. Kortom! Het is niet alleen een gesprek met je hiring manager. Het is een sleutelmoment dat uiteindelijk leidt tot het succesvol invullen van de vacature.

De voordelen van een vacature intake

Een vacature intake kent vele voordelen. Ik heb er 10 voor je op een rijtje gezet!

  1. Het helpt je tijd te besparen! Een goede intake bespaart je vervolgens uren aan afstemming en plannen gedurende het gehele proces.
  2. Je schept duidelijke verwachtingen. Gedurende een intake kun je alle vervolgstappen doorlopen, afspraken maken over het proces en afspraken maken wie verantwoordelijk is en wie wat doet in het proces.
  3. Daarnaast bespaart het ook kosten. Doordat je het wervingsproces zo goed mogelijk optimaliseert en afstemt op de doelgroep, voorkom je kosten die anders zou worden besteed aan het beoordelen van ongeschikte kandidaten.
  4. Een goede intake draagt bij aan een betere candidate experience! Je bent in staat om kandidaten beter te informeren over de organisatie, de afdeling, cultuur en de functie.
  5. Door een goede vacature intake kan je ook gerichter werven. Je weet de specifieke kenmerken, eigenschappen die cruciaal zijn voor het succesvol invullen van jouw functie. Hierdoor kan jij gericht kandidaten targeten.
  6. Je kan gedurende de vacature intake de meest effectieve wervingsstrategie bepalen. Denk hierbij aan de juiste wervingskanalen inzetten of hoe we de functie presenteren aan de doelgroep.
  7. Daarnaast helpt het je om alle stakeholders op één lijn te krijgen. Bespreek met alle belanghebbende gedurende het sollicitatieproces het profiel. Zodat iedereen op de hoogte is van de kwalificaties / eigenschappen van de rol en waar we op moeten selecteren.
  8. Ook kan je jouw stakeholders laten nadenken over hoe belangrijk het is om diversiteit en inclusie mee te nemen bij het zoeken naar nieuwe mensen. Hierdoor kan je een team bouwen met verschillende achtergronden en perspectieven.
  9. Je wordt gezien als de expert! Jij stelt de juiste (kritische) vragen, weet hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit en weet welke wervingsstrategie je het beste in kan zetten.
  10. Wanneer je goed op de hoogte bent van de functie en begrijpt wat we precies nodig hebben kan dit leiden tot een snellere invulling van de vacature.

Kun jij hulp gebruiken bij het definiëren van jouw vacatures neem gerust contact met mij op. Of voeg me toe op LinkedIn!

Laatste blogs